Zelf bier maken, het kan!

 In Drinken

Als je gewoon een partij bier wilt brouwen en het in één keer met een groep vrienden wilt drinken, heb je alleen een brouwemmer, een bubbelaar en een hevelslang nodig.

Het recept:

  • 6 pond gewoon amberkleurig moutextract
  • 8 gram gemalen kristalmout (60 L)
  • 4 gram gemalen chocolademout
  • 4 gram gemalen zwarte gepatenteerde mout
  • 30 gram cluster hop (verbittering)

Samen met deze ingrediënten zijn er een paar standaardartikelen die je nodig hebt voor het brouwen van bier: een graanzuigzak (in wezen een theezakje om de granen in het water te laten weken), suiker, gist en doppen om het bier in de grondverf te zetten.

Ingrediënten

Een groot deel van het plezier van het zelf brouwen is dat je met de recepten kunt experimenteren zoveel als jij dat wilt.

Het water koken en stijf koken

De meeste bierbereidingsrecepten volgen een vrij standaardprocedure. Giet twee liter water in je grote pan, verwarm het tot ongeveer 80 graden Celsius, doe de granen in de graanzak en bind het af, en laat het graanzakje dan in het water vallen om het een minuut of twintig te laten stollen. Door het zwelgen zal het water van kleur veranderen, meestal tot een beetje bruin.

Mout toevoegen

Als het weken klaar is, breng je de pan tot een laag kookpunt en voeg je het moutextract (een bruine vloeistof) en de bittere hop toe. Laat dit een uur lang laag koken (regelmatig roeren) en laat dan vijf minuten voor het einde de laatste hop in de mix vallen. Als het klaar is met koken, moet je het afkoelen tot 70 graden. Ik giet dit vervolgens in de emmer doen, dan voeg ik er twee tot drie liter gefilterd water aan toe. Ik doe dan de gist erbij, roer het een beetje, leg de deksel erop en laat het gisten.

Wacht twee weken!

Vervolgens wacht je. Normaal gesproken wacht je ongeveer twee weken. Waar je naar op zoek bent, is of er al dan niet bubbels door de bubbelaar komen. Let even op – als je geen bubbels ziet, wacht dan nog drie dagen en je bent klaar om het af te maken.

Afwerking

Wanneer je klaar bent om het af te maken, voeg je eenvoudigweg de suiker toe aan twee kopjes kokend water, kook je de suiker/wateroplossing voor een paar minuten en voegt je die toe aan het bier. Je kunt het dan bottelen – als je het niet gaat bottelen, moet je het de komende dagen serveren.

Bottelen

Ook het bottelen is eenvoudig. Je reinigt 50 tot 60 bierflessen grondig, vult ze zorgvuldig en zet er vervolgens een dop op. Laat de flessen een paar weken staan en dan is de fles klaar om te drinken.

Recente berichten

Start met typen en klik op Enter om te zoeken