Spoedcursus; welke wijn past bij je gerecht?

 In Drinken

Leer eten en wijn te combineren, zodat je je eigen combinaties kunt maken. Dit artikel zal je de stappen laten zien over hoe je er een paar kunt maken. Je leert ook wat je moet zoeken in een recept om geweldige wijn combinaties te maken. Een goede combinatie van eten en wijn zorgt voor een evenwicht tussen de componenten van een gerecht en de kenmerken van een wijn. Hoe complex het combineren van eten en wijn ook is, de basis is eenvoudig te begrijpen.

Het combineren van wijn met gerechten

Als je nog maar net begint, gebruik je deze beproefde methodologieën om consistent goede combinaties te maken. Naarmate je meer vertrouwd raakt met verschillende wijnen, zul je zelfverzekerd zijn en kun je experimenteren met het overtreden van de regels! Dit zijn de tips die je kunt volgen om de perfecte wijn bij ieder gerecht te kiezen:

 • Rode wijnen combineren het beste met vet gearomatiseerd vlees (bijv. rood vlees).
 • De wijn moet dezelfde smaakintensiteit hebben als het eten.
 • Witte wijnen combineren het beste met lichte vleessoorten (bijv. vis of kip).
 • Wijnen met een bittere smaak (bijv. rode wijnen) gaan het beste samen met vette gerechten.
 • Je kunt een wijn het beste afstemmen op de saus van het gerecht.
 • De wijn moet zuurder zijn dan het eten.
 • Rode wijnen zorgen vaak voor betere combinaties.
 • Roséwijnen, witte en mousserende wijnen zorgen voor goede contracten.
 • De wijn moet zoeter zijn dan het eten.

Een paar wijnen en combinaties:

 1. Chardonnay: Voor vette vis of vis in een rijke saus. Zijdeachtig wit, bijvoorbeeld Chardonnay uit Californië, Chili of Australië, is heerlijk bij vis zoals zalm of andere zeevruchten in een weelderige saus.
 2. Champagne: is perfect met alles wat zoutig is. De meeste droge mousserende wijnen, zoals brute Champagne en Spaanse cava, hebben eigenlijk een lichte zoete toets. Dat maakt ze extra verfrissend bij zoute gerechten, zoals knapperige udonnoedels met norizout.
 3. Cabernet sauvignon: is fantastisch met sappig rood vlees. California Cabernet, Bordeaux en Bordeaux-stijl mengsels zijn geweldig met steaks of lamskoteletjes met gekroesde kruiden. De stevige tannines in deze wijnen verfrissen de smaak na elke hap vlees.
 4. Sauvignon Blanc: Gaat samen met dressings en sauzen. Zurige gerechten – zoals sint-jakobsschelpen met grapefruit-ion-salade – zullen de zippy wijnen zoals Sauvignon Blanc, Vinho Verde uit Portugal en Verdejo uit Spanje niet overweldigen.
 5. Droge Rosé: Voor rijke, kaasachtige gerechten. Sommige kazen gaan beter samen met witte wijn, andere met rode wijn, maar bijna allemaal gaan ze goed samen met droge rosé, die de zuurtegraad van witte wijn en het fruitkarakter van rode wijn heeft.
Recente berichten

Start met typen en klik op Enter om te zoeken