Indiase kruiden en specerijen

 In Eten

Met 1,3 miljard inwoners is India samen met China koploper in de lijst van grootste bevolkingsgroepen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat er verschillende stromingen zijn in de Indiase keuken en dat het gebruik van kruiden en specerijen van streek tot streek verschilt.

Veelgebruikte Indiase kruiden en specerijen

Een van de veelgebruikte smaakmakers in de Indiase keuken is anijszaad. Het wordt zowel gebruikt bij de bereiding van suikergoed als voor zoete en pikante chutneys.

Chilipepers worden zowel vers, gedroogd als gemalen gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en graden van vurigheid en zijn zeer geschikt om gerechten pittiger te maken.

De gele zaden van de fenegriekplant zijn licht bitter en worden veel gebruikt in kerriepoeder. Het blad kan gebruikt worden zowel als bladgroente en in salades gegeten.

Verse gember wordt in de Indiase keuken vooraf geschild en in plakjes gesneden. Het kan ook geperst worden zoals knoflook.

Er zijn 2 soorten kardemom: groot en klein. Beide soorten worden gebruikt voor het maken van garam masala. Het wordt altijd in zijn geheel gebruikt waarbij de kardemon met peul en al vermalen wordt.

Tip: Kruiden en Specerijen Kopen | Online Goedkoop Bestellen

Kerrieblad word wordt gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten en wordt voor het serveren verwijderd uit het gerecht. Het is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar.

Komijn lijkt op het zaad van karwij, maar smaakt licht bitter. het wordt onder andere toegevoegd aan kerriepoeders en garam masala. De hele zaden worden gebruikt in chutneys en vegetarische curry’s.

Koriander wordt in India dhania genoemd. Zowel de blaadjes als het zaad wordt gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten.

Kurkuma of geelwortel heeft een sterke gele kleur en bepaalt de kleur van het gerecht. Het wordt meestal als poeder verkocht. Het heeft een zeer duidelijk aroma.

Mixen van Indiase kruiden en specerijen

Garam masala is een mengsel van gemalen specerijen die de basis vormt van diverse hartige gerechten. Het is kant-en-klaar verkrijgbaar aar je kunt het ook zelf maken van korianderzaad, komijnzaad, kardemonzaad en kruidnagels. Er gaat ook foelie, peperkorrels en nootmuskaat in. Vermaal de ingrediënten goed in een vijzel of keukenmachine en bewaar het in een goed afsluitbare pot.

Uitgelicht: Proef de smaak van India in garam masala kruiden

Er zijn duizenden verschillende soorten currymengsels en er is geen verkeerde soort van dit poeder. Het gaat erom dat de smaken passen bij het palet van degene die het eet. Veel verkochte currymengsels bevatten naast gember en fenegriekzaad ook kurkuma, dille, komijn, korianderzaadjes, cayennepeper en kerriepoeder. De verhoudingen kunnen verschillen op basis van de persoonlijke voorkeuren.

 

Recente berichten

Start met typen en klik op Enter om te zoeken